bukta_1015x550_online

Mezőszemerei ikertornyok
BUKTA IMRE

Megnyitó: 2017. szeptember 8. 15:00

A kiállítás megtekinthető: október 1-ig.

 

HELYSZÍN: Kovács Margit Múzeum udvara

KOORDINÁTOR: Kigyós Fruzsina

A VENDÉGEKET ÜDVÖZLI: Muladi Brigitta, az FMC Kurátori Főosztályának megbízott vezetője

A KIÁLLÍTÁST MEGNYITJA: Wirth Imre író

 

Bukta Imre (1952) a magyar kortárs képzőművészet egyik legendás alakja. Pályáján autodidakta művészként indult az 1970-es években. Művészetét négy évtizede folyamatos elismerés övezi, három alkalommal képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén, számos európai és amerikai művészeti központban volt már kiállítása.

Művészete erős szálakkal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozó magyar emberek életmódjához és kultúrájához. Témáit a kezdetektől fogva a mindennapi dolgos élet tárgyai, helyszínei és szereplői adják, amelyek ábrázolására a legváltozatosabb eszközöket alkalmazza: szabadon használ fel mindenféle kezébe kerülő természetes anyagot (szőr, fa, kukorica, csempe, gyufaszálak, stb.), s ezeket assemblage-szerűen épít egybe.

Installációiban, performanszaiban a paraszti tárgyi kultúra mindennapi eszközeit magától értetődő módon helyezi egymás mellé, vagy épít belőlük egyedi képi szerkezeteket. Kompozíciói felfoghatók különleges szociológiai tanulmányokként, csakhogy a kívülálló és távolságtartó elemző nézőpontjával szemben a művész belülről látja és láttatja ezt a sajátos, édes-keserű felhangokkal terhes világot. Szemlélete hol ironikus, hol lírai, máskor (társadalom)kritikus vagy megengedő, de mindig kivételes empátiával közelíti meg alanyait.

Művei számos közgyűjteményben megtalálhatóak – többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a bécsi Albertinában, a budapesti és az aacheni Ludwig Múzeumban, a linzi Neue Galerie der Stadtban, a Janus Pannonius Múzeumban és a Ferenczy Múzeumi Centrumban. 1989-ben Munkácsy-díjat, 2016-ban Príma-díjat kapott. 1997 óta a Magyar Köztársaság érdemes művésze.