Az Art Capital házigazdái 2017-ben

efZÁMBÓ ISTVÁN (1950)
15-én, pénteken

Autodidakta szürrealista, neo-dadaista festőművész, grafikus, szobrász, zenész, egyúttal kísérletező művész a performansz, film és multimédia alkotóterületein is. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió (VLS) kezdeményezője, a legendás A. E. Bizottság együttes alapító tagja, szövegírója, énekese, billentyűse és gitárosa, jelenleg az efZámbó Happy Dead Band frontembere. A gyönyör visszhangjai című életmű-kiállítása a tavalyi Art Capital részeként volt látható a Ferenczy Múzeumban. Műveit jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, 2010-ben Munkácsy-díjat, 2015-ben Párhuzamos Kultúráért Díjat kapott.

 

feLUGOSSY LÁSZLÓ (1947)
16-án, szombaton

Autodidakta képzőművész, író, költő, filmrendező, performer és zenész. A Vajda Lajos Stúdió (VLS) egyik alapítója. Az egykori A. E. Bizottság együttes szövegírója és énekese. Retrospektív kiállítása, a 7 milliárd emberi agy, nagyjából a debreceni MODEM-ben volt látható 2012-ben. Tavaly az Art Capital részeként a Szövegek bárhol – Van, aki ingyen pszichedelikus című köztéri projektje volt látható Szentendrén, idén a Levitáció című (Bukta Imrével és Szirtes Jánossal közös) tárlaton, a MűvészetMalomban találkozhatott a közönség legújabb munkáival. 1990-ben Munkácsy-díjat kapott, 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát.

 

REGŐS ISTVÁN (1954)
17-én, vasárnap

A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát, mestere Sváby Lajos volt. 1973-tól Szentendrén él. 1986-tól tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek. 2016-ban a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében Fényjátéktér címmel nyílt nagyszabású tárlata. Műveit jelentős hazai és külföldi gyűjteményekben őrzik – többek között a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, a Széchenyi István Emlékmúzeumban, a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjteményben, a veszprémi és a bázeli László Károly Gyűjteményben. 2004-ben Munkácsy-díjat kapott, 2010-ben Hungart-ösztöndíjas volt, 2015-ben Leopold Bloom-díjra jelölték.

 

NAGY BARBARA (1976)
18-án, hétfőn

Szentendrei születésű képzőművész. 2005-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Maurer Dóra vezette osztályában, ugyanitt az MKE Doktori Iskolájában 2014-ben doktori címet szerzett. A Vajda Lajos Stúdió tagja, első önálló kiállítása 2005-ben a VLS Pincegalériájában volt. 2012-ben a Szentendrei Képtárban Fény-kép című tárlatán metszett fatáblákon keresztül mutatta be a fény „vándorlását”, filozófiai és konkrét fizikai vonatkozásokat követve nyomon. Művei köz- és magángyűjteményekben is megtalálhatók, többek között a Ferenczy Múzeumi Centrumban, az esseni Hyphothekenbank, a Raiffeisen Bank és a Paksi Képtár gyűjteményében.

 

BEREZNAI PÉTER (1955)
19-én, kedden

Autodidakta képzőművész, 1975-ben költözött Szentendrére, azóta a Vajda Lajos Stúdió tagja. Korábban a Szőnyi István Szabadiskola és a balatonboglári kápolnatárlatok résztvevőjeként vált ismertté. A hetvenes években részt vett a Leninvárosi Kísérleti Műhely és a Stúdió 5 művészcsoport tevékenységében. 2016-ban Konfirmáció címmel volt látható összegző tárlata a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében, ahol elsősorban fára készült geometrikus kompozícióit, „festménytárgyait” mutatta be. 2002-ben Munkácsy-díjat kapott.

 

VINKLER ZSUZSI (1970)
20-án, szerdán

Képzőművész-pszichológus. 1993-ban végzett az ELTE BTK pszichológia szakán, ugyanott a Pedagógiai és Pszichológiai Karon tanácsadói szakpszichológus diplomát is szerzett. 2006 óta a Szentendrei Keramikusok Egyesületének, 2011 óta a Szentendrei Alkotóművészeti Platform tagja. Public art műveivel 2009 óta rendszeresen jelen van a város művészeti életében. 2016-ban a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében Középkezdés címmel volt nagy sikerű egyéni kiállítása.

 

BENKOVITS GYÖRGY (1950)
21-én, csütörtökön

Vízfestő, helytörténész, újságíró, blogger. Dolgozott segédgépészként, dekoratőrként és könyvtári portásként is. A szentendrei dalmát nemzetiségi közösség választott vezetője. Kiadott újságokat, írt álnéven és saját neve alatt, kalauzolt államfőket és hírességeket a városban, rendezett képzőművészeti szabadiskolát és tárlatokat, volt környezetvédő akciók szervezője is. Hét évig töltötte be a Szentendrei Művészeti Tanács titkára pozícióját. Időnként ma is tart rendhagyó várostörténeti sétákat, vetített képes előadásokat. Szívesen főz helyi specialitásokat.

 

SZIRTES JÁNOS (1954)
22-én, pénteken

A pozsonyi Képzőművészeti Akadémián és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Az 1970-es évek végén tagja lett az Erdély Miklós által vezetett INDIGÓ csoportnak. Bekapcsolódott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója, majd a Szentendrei Grafikai Műhely tevékenységébe, a szentendrei Vajda Lajos Kulturális Egyesület elnöke lett. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanszékvezető, habilitált egyetemi tanár. Számos műfajban alkotó, experimentális művész. Idén Szentendrén, a MűvészetMalomban a Levitáció című nagyszabású tárlaton mutatta be alkotásait feLugossy Lászlóval és Bukta Imrével közösen. 1990-ben Munkácsy-díjat kapott, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el munkásságát.

 

VINCZE OTTÓ (1964)
23-án, szombaton

Autodidakta képzőművész. Szentendrén él és alkot. A 2000-es évek óta számos helyspecifikus, nagyméretű térinstallációt mutatott be. Grafikai alkotásaival 2015-ben, a Ferenczy Múzeum Barcsay Termében találkozhatott a közönség, az Optimalizált távkapcsolat című kiállításán. Az Art Capital részeként láthatták az érdeklődők 2016-ban a szentendrei Duna-ágon a River-pool című installációját, amelynek új verziója idén nyáron nemzetközi sikert aratott Velencében, a Giudecca csatornán. Műveit jelentős közgyűjteményekben, többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Ferenczy Múzeumi Centrumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban őrzik. Munkácsy-díjas.

 

BAKSAI JÓZSEF (1957)
24-én, vasárnap

1990-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, mestere Sváby Lajos volt. Kézzel gyúrt, földszínű festményreliefeken főként mitológiai témákat dolgoz fel. Különböző kultúrkörökhöz kapcsolódó sorozatokban gondolkodik. 1992 óta vegyes technikájú grafikákat, rajzokat, illusztrációkat, installációkat készít. Művei magán- és közgyűjteményekben egyaránt megtalálhatóak – többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Ferenczy Múzeumi Centrumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Rippl-Rónai Múzeumban, a Kugler és a Hoffmann Gyűjteményben, valamint a luxemburgi Musée 2000-ben. Munkácsy-díjas.